Skip to main content

Odgovorno bankarstvo za održivu budućnost

Jedan od stubova naše Strategije održivosti je da budemo "odgovoran bankar", a primarni cilj odgovornog bankara je stvaranje dugoročne dodatne vrijednosti. Kontinuirano prilagođavamo naš poslovni model izazovima i promjenama na bankarskom tržištu i stvaramo održive vrijednosti za sve naše interesne skupine, te svojim klijentima omogućavamo edukaciju iz oblasti različitih finansijskih tema. 

Mi razumijemo. #odgovornobankarstvo

Dio smo Raiffeisen grupacije

Redovno izvještavamo o svojim održivim aktivnostima u okviru sveobuhvatnog Izvještaja o upravljanju održivošću RBI Grupacije. 

Izvještaj možete preuzeti OVDJE
Business presentation

Finansijsko opismenjavanje

Finansijsko opismenjavanje predstavlja jedan od osnovnih principa naše Strategije održivosti, te stoga redovno provodimo aktivnosti finansijske edukacije naših klijenata.  Neke od aktivnosti koje provodimo u ovom segmentu su: 

  • priprema i distribucija edukacijskih materijala u poslovnicama za klijente s ciljem lakšeg razumijevanja finansijskih usluga,
  • provođenje edukativnih aktivnosti u obliku radionica/webinara
  • organizacija posjeta našoj Banci za djecu školskog uzrasta kako bi se od najranijeg perioda života upoznali sa finansijskim pojmovima,  
  • savjetovanje naših klijenata kako se zaštiti prilikom vršenja transakcija na Internet stranicama i sigurnom korištenju kartica. 

Finansijske novosti
Raiffeisen Finansijske novosti su jedinstven projekat čiji je cilj podizanje svijesti o temama održivosti i ESG-a, finansijsko opismenjavanje gledalaca kao i prezentiranje usluga i proizvoda banke. Kroz priloge Finansijskih novosti, pokrili smo teme društveno odgovornog bankarstva, kreditnih linija za postizanje energetske efikasnosti, društveno odgovornog rada kroz akcije dobrovoljnog darivanja krvi, volonterskog rada i posjeta udruženjima koja podržavaju osobe sa posebnim potrebama, te podržali najuspješnije studente Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu kroz projekat Raiffeisen GALERIJA.

Pogledajte naše ESG video priloge

 

Program “Žene u biznisu”
Kao odgovornan bankar, podržavamo žene koje vode ili posjeduju mala i srednja preduzeća, prepoznajući da ovaj segment klijenata igra značajnu ulogu u otvaranju radnih mjesta i stimulisanju ekonomskog rasta. Podržavajući projekte usmjerene na podršku ženama preduzetnicama, Banka doprinosi ispunjenju SDG cilja br. 5 koji se odnosi na rodnu ravnopravnost. Tokom 2022. godine, banka je u okviru ovog programa uzela učešće u brojnim aktivnostima i događajima na kojima su stručnjaci iz oblasti bankarstva ali i iz drugih branši dijelili svoja znanja i iskustva kada je u pitanje upravljanje malim i srednjim preduzećima.
Ovaj vid finansijskog opismenjavanja realizovan je kroz 8 različitih događaja i druženja tokom godine 2022. godine na kojima je prisustvovalo preko 400 poduzetnica.

 

Saradnja sa fakultetima i AmCham
Članovi Uprave banke su temu finansijskog opismenjavala podržali i realizovali kroz aktivno učešće u organizaciji nekoliko „Master classes“, predavanja na ekonomskom i pravnom fakultetu, te Američkoj privrednoj komori.
• Kroz učešće u programu (“Lider Roots”) koji za cilj ima profesionalno usavršavanje i razvoj mladih ljudi koji su od strane svojih kompanija prepoznati kao budući lideri, razgovaralo se o rukovođenju u različitim kulturama i iskustvima stečenim tokom godina rada na različitim pozicijama iz perspektive visokog managementa
• Na Ekonomskom i Pravnom fakultetu, projekti finansijske edukacije implementirani su kao projekat korporativnog volontiranja, a s ciljem da se studentima približe teme iz oblasti bankarstva.

Kroz ove aktivnosti na temu finansijskog opismenjavala /predavanja, učestvovalo je preko 140 studenata i mladih ljudi.

 

Businessmen talking on solar power plant

Uključeni smo građanin u okruženju u kojem poslujemo

Brinemo i o najosjetljivijim kategorijama našeg društva kroz veliki broj donacija i sponzorstava.  Kontinuirano podržavamo rad brojnih organizacija, posebno onih čiji su fokus najosjetljivije kategorije društva, te pri tom nastojimo adekvatno adresirati društvena pitanja. Podržavamo brojne projekte iz oblasti obrazovanja, sporta, humanitarnog djelovanja, ekologije i kulture.

Donacije u 2022. godini


U 2022. godini, u skladu sa našom strategijom održivosti te kao uključeni građanin, nastavili smo realizaciju inicijativa koje adresiraju društvena pitanja, pokreću napredak u zajednici, te poboljšavaju kvalitet života ljudi. Kao odgovoran bankar, Raiffiesen banka je tokom godine podržala 29 društveno odgovornih projekata čiji je fokus na djecu i osobe s posebnim potrebama, u ukupnom iznosu većem od 145.000 KM.

  • Već tradicionalno podržavamo rad tri organizacije koje ulažu napore i energiju da olakšaju svakodnevnicu najosjetljvijim segmentima društva: Srce za djecu koja boluju od raka, SOS Dječija sela BiH i SUMERO (Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama). Ova podrška dio je projekta u okviru kojeg Raiffeisen banka, još od 2017. godine, donira 0,10 KM kada god klijent izvrši plaćanje Mastercard Shopping karticom s oznakom MC World na POS uređajima. Sa ove tri organizacije nastavljamo partnerski i prijateljski odnos kako finansijski tako i kroz volonterske aktivnosti naših zaposlenika.
  • Povodom vjerskih i novogodišnjih praznika podržali smo rad devet organizacija u okviru projekta kojeg realizuje još od 2012. godine te donira sredstva najugroženijim kategorijama stanovništva, umjesto slanja printanih čestitki klijentima i poslovnim partnerima.

Sponzorstva u 2022. godini

  • U segmentu sponzorstava, značajna nam je i saradnja s visokoškolskim institucijama, a u ovom kontekstu se naročito ističe projekat Raiffeisen GALERIJA koji sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva realizujemo od 2009. godine. Do sada smo ugostili preko 70 različitih postavki mladih umjetnika. 
  • Sarađujemo i sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu (EFSA) kroz projekat „Raiffeisen CLUB studentski kutak“ koji se realizuje od 2017. godine. Riječ je o projektu koji se pokazao kao izuzetno uspješan, te su tokom 2022. godine pokrenute aktivnosti za njegovo proširenje i na druge fakultete.
  • Započeta je vrijedna partnerska saradnja sa programom „Women in Adria“ koji je namijenjen poduzetnicama, ambicioznim ženama koje žele ostvariti uspješnu karijeru te koji ima za cilj da, u okviru događaja, inspiriše, informiše i poveže žene poduzetnice. 

Ovim projektima doprinosimo ostvarenju UN Ciljeva održivog razvoja, a ponajviše četvrtog cilja (SDG 4) u čijem je fokusu osiguranje inkluzivnog i ravnopravno kvalitetnog obrazovanja i promoviranje mogućnost cjeloživotnog učenja, te desetog cilja (SDG 10) usmjerenog na smanjenje nejednakosti i osnaživanje inkluzije u društvo. 

Upravljanje održivošću

Upravljanje održivošću dio je našeg identiteta i korporativne kulture. U okviru Raiffeisen Strategije održivosti, koja obuhvata ekonomski, društveni i okolišni aspekt poslovanja, težimo biti odgovoran bankar, fer partner, te uključen građanin. Definišemo dugoročne strategije i postavljamo održive ciljeve u svrhu ekonomskog napretka i kreiranja društvenih vrijednosti. Težimo da procese donošenja odluka uskladimo s principima odgovornog bankarstva u svrhu zaštite okoliša i doprinosa zajednici u kojoj poslujemo.  

Principi odgovornog bankarstva UN-a

Naša matična kuća Raiffeisen Bank International (RBI) potpisnica je Principa odgovornog bankarstva UN-a u okviru programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih Nacija, kao globalnog okvira za odgovorno bankarstvo, koji okuplja banke širom svijeta s ciljem razvoja i promovisanja veze između održivosti i finansijskih rezultata, što nas čini dijelom zajednice koja broji više od 240 članova iz 69 zemalja. 

Saznaj više

UN Global Compact inicijative

RBI je također i jedna od potpisnica UN Global Compact inicijative, čiji je cilj pomoći kompanijama da usklade svoje poslovanje sa održivim principima.

Saznaj više

Kontakt

Raiffeisen DIREKT INFO

Za pozive iz BiH:

081 92 92 92

Za pozive iz inostranstva:

+387 33 75 50 10