Skip to main content

Istraživanje i analize

Pravovremena i sigurna informacija je ključna za donošenje pravih poslovnih odluka!

Istraživanje i analize

Pravovremena informacija značajno može uticati na Vaše poslovne i investicijske odluke. Upravo iz tog razloga u cilju boljeg informiranja naših klijenata o ekonomskim i kretanjima na finansijskim tržištima tim analitičara Raiffeisen BANK priprema redovite izvještaje sa tržišta koji obuhvataju sveobuhvatnu analizu ključnih makroekonomskih, političkih i institucionalnih dešavanja, kretanja vrijednosti valuta, dužničkih i dioničkih tržišta BiH, glavnih finansijskih središta  Evrope i svijeta sa prognozama budućih kretanja.Tim za istraživanje i savjetovanje Raiffeisen banke je i ove godine od prestižnog Focus Economics-a* dobio nagradu: 2. mjesto za najboljeg prognozera za GDP Bosne i Hercegovine.Obzirom na veoma jaku konkurenciju renomiranih finansijskih institucija, riječ je o značajnom postignuću kako za članove tima tako i za cijelu Banku. 

*Focus Economics vodeći je pružatelj ekonomskih analiza i predviđanja za više od 130 zemalja te svaki mjesec anketira preko 1200 ekonomskih stručnjaka kako bi dobio svoje projekcije glavnih ekonomskih pokazatelja i razradio usaglašenu prognozu.

Više informacija

Naš tim analitičara priprema razne vrste analiza koje vam mogu pomoći u  upravljanju svojim poslovnim i investicijskim planovima te u donošenju važnih poslovnih odluka:Redovne sedmične, mjesečne i kvartalne makroekonomske analize i prognoze o kretanju BH ekonomije, bankarskog sektora, tržišta obveznica i dionicaIzradu sektorskih analiza (drvna industrija, autoindustrija, metalna industrija, građevinarstvo i sl.)Izradu analiza pojedinačnih vrijednosnih papira i kompanija sa domaćih ili stranih tržišta u cilju investionog ulaganjaIzradu analiza i prognoza kretanja ključnih indikatora na stranim financijskim tržištima – kretanje ključnih valutnih parova (EUR/USD, EUR/CHF, EUR/GBP), kretanje kamatnih stopa (EURIBOR, prinosi na obvezničkom tržištu), kretanje indeksa razvijenih evropskih tržišta kapitala, kretanje cijene određenih berzanskih roba (zlato, aluminij, nafta i sl).Izrada analiza u skladu sa potrebom klijenta

Ad-hoc dnevni izvještaj na BHS jezicima koji sadrži kratak osvrt (Info Spot) ili detaljniju analizu (Special) izuzetno važnog događaja koji se odnosi na ekonomiju BiH, bankarsko tržište ili tržište kapitala, a za koji procijenimo da bi mogao imati dalekosežne pozitivne ili negative posljedice.

Mjesečni osvrt na sva relevantna dešavanja u zemlji u domenu političkog i makroekonomskog okruženja te pružanje detaljnog uvida u sve najznačajnije ekonomske trendove i indikatore, uključujući osvrt na bankarski sektor i na tržište kapitala. Za razliku od izvještaja koji smo Vam do sada dostavljali, novi mjesečni izvještaj će biti mnogo detaljniji i bit će publikovan u PDF formatu. Monthly Economic Report će biti proširen objavljivanjem kvartalnih podataka za ključne ekonomske indikatore u zemlji kako bismo Vam obezbijedili što kvalitetniju analizu i interpretaciju ekonomskih kretanja u zemlji. Izvještaj će biti objavljivan na engleskom jeziku tokom posljednje sedmice u mjesecu.

Detaljna godišnja analiza razvoja ključnih indikatora bh. bankarskog sektora uz analizu rasta i tržišnog učešća ključnih tržišnih učesnika, analizu rizika i potencijala na tržištu, te prognozu rasta sektora za period od tri godine. Banking Sector Report ćemo Vam dostavljati nakon objavljivanja godišnjih izvještaja banaka za prethodnu godinu (obično tokom drugog kvartala tekuće godine), a bit će publikovan na BHS jezicima.

Pregled ključnih bh. Ekonomskih pokazatelja prikazan za period od deset godina, zajedno sa prognozama za naredne tri godine. Ažuriranje tabele se radi na mjesečnoj osnovi, na engleskom jeziku. Sažetak naših publikacija možete pogledati odabirom željenog datuma u tabelama u nastavku. Primanje cjelovitih publikacija putem maila je moguće nakon registracije.

Kontaktirajte nas

investicijsko.bankarstvo@raiffeisengroup.ba

Ivona Zametica

E-mail: ivona.zametica@raiffeisengroup.ba
Tel.: +387 33 287 784

Asja Grđo

E-mail: asja.grdjo@raiffeisengroup.ba
Tel.: +387 33 287 645