Skip to main content
Pumpkin spice

Opustite se uz ova 3 kreativna topla napitka

Vrijeme je da se udobnije smjestimo kod kuće ove zime. Zapalite svijeće i kamin ili se pripremite za opuštanje uz dobru knjigu i neke mekane čarape. Šta vas može bolje ugrijati od svježe skuhanog toplog napitka? Prikupili smo neke recepte za one od vas koji žele napraviti klasična pića ili isprobati nešto novo i zabavno!

TOPLA ČOKOLADA SNJEŠKO

Ako ste kreativni tip u kuhinji (ili jednostavno volite marshmallowse), ovaj razigrani pogled na klasičnu toplu čokoladu mogao bi biti za vas. A ako imate djecu, to je i zabavan projekat za zajedničku pripremu. 

Recept u nastavku je samo inspiracija, naravno da možete dizajnirati svog snješka baš onako kako želite i koristiti sve vrste materijala za ukrašavanje.

Snow man

Šta vam je potrebno?

Za toplu čokoladu:  

  • 250 ml mlijeka
  • 25 g tamne čokolade (70%)
  • 1 kašika organskog meda

Za snješka:

  • 3 velika i par manjih marshmallowsa
  • štapići čokolade
  • čokoladna glazura za pisanje
  • čačkalice ili 15 g otopljene čokolade za sastavljanje
  • Po želji: veliko čokoladno dugme, komadići čokolade, glazura od narandže, kandirano voće ili drugi slatki ukrasi

Priprema:

  1. Da biste oblikovali tijelo snješka, pričvrstite ga pomoću čačkalica, 3 velika marshmallowa ili otopljene čokolade.
  2. Nacrtajte oči, usta i dugmiće čokoladnom glazurom. Za nos od mrkve možete biti kreativni i upotrijebiti glazuru od narandže ili komadić kandiranog voća.
  3. Ako ste posebno umjetnički nastrojeni, napravite šešir tako da pričvrstite čokoladno dugme i komad čokolade s malo otopljene čokolade i postavite ga na snješka također pomoću otopljene čokolade.
  4. Ako koristite otopljenu čokoladu za spajanje dijelova, stavite snješka u frižider na 10 minuta kako bi se čokolada stvrdnula.
  5. Dodajte ruke i noge pomoću komadića čokolade.
  6. Za toplu čokoladu zagrijte mlijeko i med u lončiću, dodajte tamnu čokoladu i miješajte na srednje jakoj vatri dok se čokolada ne otopi.
  7. Uživajte u vašem toplom napitku.

Recept inspirisan  Snowman Hot Chocolate: Christmas in a Cup (rte.ie)

DOMAĆI LATTE OD BUNDEVE SA ZAČINIMA

Više od običnog trenda u Starbucksu ili na Instagramu, pumpkin spice latte jednostavno morate probati. Ako želite izbjeći vještačke okuse, trebali biste isprobati ovaj domaći recept! Iako na početku uključuje malo više pripreme, možete sačuvati dva glavna sastojka za kasnije uživanje. Pripremite ga na svoj način tako što ćete kafu zamijeniti kakaom ili alternativama bez mliječnih proizvoda. Prelijte šlagom za dodatnu 'pjenušavost'.

Šta vam je potrebno?

Za cca. 120 g mješavine začina:

  • 4 kašikice cimeta u prahu
  • 4 kašikice muškatnog oraščića u prahu
  • 4 kašikice đumbira u prahu
  • 3 kašikice klinčića u prahu 

Za latte:

  • espresso mlijeko 
  • agavin sirup
  • 1 organska bundeva
  • 1 kašikica mješavine začina

Priprema:

  1. Za pire od bundeve prerežite bundevu na pola i očistite je od sjemenki pa narežite na komade. Možete je ili ispeći u prethodno zagrijanoj pećnici (40 minuta na 160°C) ili u mikrovalnoj (2 minute na 850-1000 W).    
  2. Sada je lako oguliti bundevu. Za pripremu pirea koristite blender ili procesor hrane. Možete zamrznuti dijelove kako biste imali svježi pire od bundeve kad god vam zatreba – za kafu s mlijekom, palačinke ili tijesto za kolače.
  3. Pomješajte sastojke za mješavinu začina i stavite ih u manju staklenku da ostatak možete sačuvati za kasnije.
  4. Pomješajte 1 kašiku mješavine začina s agavinim sirupom (koliko ćete sirupa staviti zavisi o tome koliko želite da vaša latte kafa bude slatka). 
  5. Stavite 1-2 kašike pirea i mješavinu sirupa u veliku čašu za latte ili šoljicu za kafu. 
  6. Dopunite espresso, zatim dodajte 210-250 ml pjenastog mlijeka.  
  7. Po vrhu pospite malo cimeta i uživajte!

MASALA ČAJ

"Masala Chai" na indijskom jeziku znači začinjeni čaj, a ne potiče samo iz Indije, već i iz mnogih zemalja južne Azije. Danas se u njemu uživa u cijelom svijetu i uvijek se sastoji od tri sastojka mlijeka, zaslađivača i začina.

Postoji mnogo različitih recepata, ali mislimo da ovaj nudi izvrsnu ravnotežu između slatkog i začinjenog. Osim toga, svježi đumbir odličan je za jačanje imuniteta u hladnim danima!

Pot with cups

Šta vam je potrebno?

  • crni čaj
  • mlijeko
  • zaslađivač (poput meda ili javorovog sirupa)
  • 1 svježi đumbir 
  • štapići cimeta
  • klinčići
  • sjemenke kardamoma
  • crni biber

Priprema:

  1. Sameljite vaše omiljene začine (klinčiće, kardamom, crni papar). Možete koristiti i začine u prahu.
  2. U lončiću zagrijte malo vode i dodajte mljevene začine, cimet i malo svježe naribanog đumbira. Pustite da lagano kuha oko 15 minuta.
  3. Ulijte crni čaj u začinjenu vodu, zatim dodajte mlijeko i pustite da se kuha još 3-5 minuta, ovisno o tome koliko jak čaj želite da bude.
  4. Dodajte zaslađivač po izboru, procijedite u šoljicu i uživajte!